E-KİTAP PROJESİ®

~ TÜRKİYE'NİN e-KİTAP PROJESİ ~

POPÜLER KİTAPLAR

Diğer Arama Sonuçları...

Generic selectors
Başlıkla Eşleşenler
Başlıklarda Ara
İçeriklerde Ara
Post Type Selectors
Filter by Categories
Bilimsel Makaleler – Murat Ukray
Bir Kitap, 10 Ağaç!
E-KİTAP HAKKINDA
e-KİTAP OKUMA KILAVUZU
e-Kitap Projesi (Yeni Gelişmeler & İleri Teknolojiler - Editoryal)
e-KİTAP SATIN ALMA KILAVUZU
e-Kitap Teknolojileri & Haberleri
e-Kitap Yayınlamak?
En İyi e-Kitap Siteleri
GÜNCEL & GLOBAL HABERLER
HOBİ KÖŞESİ
İndirilecek Belgeler
Kitabımı Yayınlatmaya Başlamadan Önce Neler Yapmalıyım?
Kitabımı Yayınlattıktan Sonra Sahip Olacağım Haklar Nelerdir?
Kitabımın Ebatlarını, İç sayfa ve Kapak tasarımını Nasıl Belirlemeliyim?
Kitabımın Fiyatını Nasıl Belirlemeliyim?
Kitabımın Yayın Sürecinde Karşılaşabileceğim Yasal Prosedürler Nelerdir?
KİTAP & YAYIN DÜNYASINDAN HABERLER
Kitap Ebat ve Fiyatları
Kısaca e-Yayıncılığın Tarihçesi
Online Kitap (Avantajları & Yenilikleri)
Piyano & Gitar Müzik yapma Sayfası
ŞİMDİ YAYINLAMAK İSTİYORUM
YAYINLANMIŞ MAKALELER
Yazarın Telif Hakları
YAZARLARIMIZ

e-KİTAP OKUMA KILAVUZU

Öncelikle, E-Kitaplarımızı okumak için Adobe Digital Editions programını aşağıdaki linkler yardımıya indiriniz ve cihazınıza kurunuz. 

*Adobe Digital Edition 4.5 Windows (8.2 MB) (Windows için)
**Adobe Digital Edition 4.5 Macintosh (22 MB) (Mac için)

e-Kitaplarımızı PC veya Tablet & Telefonunuza indirdikten sonra, “Adobe Digital Editions” veya Calibre programıyla nasıl okuyabileceğiniz, bu kısımda resimli olarak detaylarıyla verilmektedir. e-Kitabınızı indirdikten sonra, kitabınızı bu programlarla yükleme ve açmak için, sırasıyla resimlerde numarayla verilen adımları izlerseniz, kitabınızı istediğiniz cihaza aktarma ve okuma işlemi sırasında kolaylık sağlayacaktır:

Adobe Digital Editions

“Calibre”

Online kitap {Avantajları&Yenilikleri}

E-Kitap keşfedildi!

Ülkemizde elektronik kitap yayıncılığı denenmeye başladı. Bu konuda ilk olduğunu söyleyen bazı yazarlar, kendisine sponsor olan portalların desteğini de alarak İnternet alemine daldılar.

Stephen King’den esinlenenler seri kitaplarından ilkini feda(!) ederken, bir diğer yazarımızın okurlarına yine bir ilkle ortaya çıkıldığı savıyla kitap yazdırılıyor.

Yeni yayın dünyası haberlerini okumuşsanız: Stephen King’in, yeni romanı sadece internetten elde edilebiliyor  olduğunu ilginç bulabilirsiniz. Matbaa yok, kitapçı yok, şeklen kitap yok. Bilgisayardan doğrudan bilgisayara, okuyucuya servis.

Kâğıt ve dokunma duygusundan vazgeçemeyenlerdenseniz, ‘dosya indirme’ yoluna gidersiniz. İlgili siteye girip gerekli ücreti (plastik para; kredi kartıyla elektronik yoldan-internette) ödedikten sonra, dosyayı yani kitabı kendi bilgisayarınıza taşır ve kâğıda döker okursunuz.

King’in elektronik kitabı (e-kitap) internete çıktığı gün 400 binin üzerinde ‘alıcı’, bilgisayar kullanıcısı yayınevi sitesine girmiş. 2.5 sterlini bastıran 400 bin okuyucu peşin peşin King’in son romanına ilgisini, isteğini belirtmiş oluyor.

Bu, yakın gelecekte kitabın, genelde edebiyatın yaşayacağı evrimin ilk ve önemli bir habercisi bence. Örnek olay, nelerin değişeceğine ilişkin ipuçlarını da taşıyor aslında.

Birincisi hemen saptanabilir: Kitabın hacmen küçülmesi! King’in internette servise konan romanı sadece 65 sayfa… Yayıncı bu hacimdeki bir kitabın internet üzerinden yayımlanmasının çok daha ucuza mal olduğunu belirtiyor.

Doğru ve haklı. Daha önce yine burada değinildiği üzere kitap / edebiyat ürünü, niteliği ne olursa olsun, sonuçta bir ‘meta’dır. Ve piyasa koşulları içinde üretilir, biçimlenir. Son örnek bunu yeterince ortaya koyuyor.

Küreselleşme diye adlandırılan içinde yaşadığımız dönemin birbirinden doğan ve birbirini bütünleyen iki temel öğesi var.

* Bilgi başta olmak üzere her tür ürünü mümkün olabilen en geniş ‘tüketici’ye en hızlı, en ucuz yoldan ulaştırmak.

* En fazla bilgi; en yaygın, en hızlı servisle en çok ve en hızlı kazancı sağlamak.

Şimdi yine örneğe dönüp ‘e-kitap’ öncesi, klasik yolu izleyelim. Yazar, dosyayı yayınevine teslim eder. Muhtemelen bilgisayarda yazılmış metin, yayınevinde kâğıda dökülüp redakte edilir. Bunlar yeniden bilgisayara yüklenir. Sayfa düzenlemesi yapılır. Kapak tasarlanır. Dağıtımcı ve satıcılarla görüşülür, ön sparişler alınır, buna göre baskı adedi belirlenir. Dosya matbaaya gönderilir. Kitabın içi ayrı, kapağı ayrı basılır, bunlar ciltlenir. Matbaadan çıkan ürün depolara nakledilir. Oradan yüzlerce merkezdeki dağıtımcıya, satıcıya yeniden nakledilir… Tüm bunlar, ayrıca dağıtımcı ve satıcı kâr payları ‘girdi-ek maliyet’ olarak kitabın üst fiyatına yansır vb. vb.

e-kitap’taysa basım ve sonraki işlerin tümü ortadan kalkıyor. Hız ve ekonomi!

Buraya dek iyi. Öteki yanına baktığımızdaysa iş biraz değişiyor. Dediğim gibi her şeyden önce, kitabın hacmi düşüyor, azalıyor. Hızlı dolaşımı, ortalama bir bilgisayara sahip herkesin kitaba ulaşımını sağlamak için bu gerekli. Daha fazla, daha yüksek kapasiteli bilgisayar (bellek vb) gerektiriyor. Elektronik-sanal ortamın da kendine göre ‘hacim’ sorunu var!

Denebilir ki, bunun da çaresi var. Tabii ki: Daha fazla bellek, kapasite gerektiren hacimdeki kitap için birkaç dosya açılır. Yani kitap bölümlere ayrılıp öyle servise konur. Abonelik sistemi uygulanır ya da okuyucu, aldığı-tükettiği kadar ödeme yapar. Bu da bir avantaj. İlk bölümü aldınız, beğenmediniz, ötekilere bakmazsınız… Fena mı?

Galiba iş biraz da oraya gidiyor. Haberin ikinci kısmına bakılırsa, ‘e-kitap’ın gördüğü ilgi King’i tam da düşündüğümüz türden ‘yeni bir proje’ye götürmüş: Bundan sonraki kitabını internette ‘tefrika’ etmeyi tasarlıyormuş yazar.

Öyleyse sanal âlemle matbaanın ilk aşamasına dönüyoruz demektir. Terry Eagleton, maddi üretim tarzı ve koşullarının sanatsal üretim biçim ve ideolojilerini de belirlediğine işaret eder.

Bana göre ise, Asıl tartışılması gereken noktaya geliyoruz: kitabın ‘içi’, edebiyat, yeni üretim, dağıtım biçim ve koşullarından nasıl etkilenecek?

K-Kitap: “Korsan E-Kitap” {Kitabın Korsan hali}

KATI VE SIVI halden GAZ haline geçişin e-hali K-Korsan Kitap furyası:

Müzik korsanlığından sonra kültür hayatımıza kitap korsanlığı da eklenmiş bulunuyor. Hayır, sokak aralarındaki yerlere serilmiş tezgâhlarda satılan korsan kitaplardan bahsetmiyoruz. Artık “Korsan E-Kitap”lar da var.

Bazı İnternet sitelerinde Elektronik Kitap, E-Kitap, E Kitap, eKitap, Sanal Kitap adı altında orijinal kitapların bire bir kopyaları yayınlanmakta. Bunlar ya metin şeklinde ya da kitaptan taranmış sayfalar olarak karşımıza çıkabilmektedirler. Bu tür dosyalara E-Kitap değil, olsa olsa K-Kitap (Korsan Kitap) denebilir.

Bırakın izni, yazarının haberi bile olmadan İnternet’e sürülmüş bu dosyaları okumaya çalışmak, ahlâkî sakıncaları bir yana, kullanıcılarını fiziksel zarara uğratabilecek tehlikeler taşımaktadır. Bunlardan bazıları, bilgisayar virüsleri veya truva atı tabir edilen “Trojan”ları kolayca bulaştırabilmek amaçlı olarak dağıtıma verilmişlerdir.

Bedava kitap okumak isteyenler için kütüphanelerimiz var. Daha önce hiç kütüphaneye gitmemiş olanlar için söylüyoruz; okurlar kitapları kütüphanelerde okumak zorunda değiller. Kütüphaneye kayıt olan bir okur, hem okuma ihtiyaç ve isteğini giderebilir hem de daha önce bilmediği veya okumayı düşünmediği yüzlerce (bazı kütüphanelerde binlerce) kitaptan oluşan bir hazineye kavuşmuş olur.

“Elektronik Yayıncılık” kavramını küçümseyenlere kulak asmayın.

K-Kitap okumayalım. Okumaya çalışanları uyaralım.

E-Kitap’ların bugünü, yarını

Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Sn. Melike Taşçıoğlu‘nun Grafik Tasarım dergisinin Mayıs 2007 tarihli 8. sayısı 16. sayfasında yayınlanan “Özgün Kitap Tasarımı, Sanat Kitabı ve Elektronik Kitap Hakkında…” başlıklı yazısından bazı bölümler aktarıyoruz.

Yazımızın başında, “Sanat Kitabı” tanımının özgün kitap tasarımı anlamında kullanıldığını ve sanat kitabı dediğimiz yerlerde aynı anlamı ifade etmek istediğimizi hemen belirtelim.

Elektronik çağ yeni kapılar açıyor. Ama benim özlediğim, somut objenin tutulabilme duygusudur. Bilgisayarların hızla uçtuğu ve ütopyaların sanal gerçek yolculuklarına doğru süzüldüğü zamanda, ben, geride kalmaktan mutluyum ve ellerimin arasına alabildiğim fiziksel objenin, bir sonraki sayfasını çevirmenin sabırsızlığını yaşamanın keyfini sürmekteyim.

Sn. Taşçıoğlu’nun yazısında geçen bu söz, dipnotunda da belirtildiği gibi Edward Hutchins’e ait. Elektronik kitap kavramına karşı olanların, -bu insafsız bir niteleme olabilir, alışmak istemeyenlerin diyelim- öne sürdüğü birinci ve en önemli itiraz gerekçesini yukarıdaki paragraf özetliyor aslında.

Yazının tamamı okunduğunde E-Kitap kavramına itiraz niteliği taşımadığını, kitap kavramının geneline farklı bir pencere açtığını hemen belirtelim. Sn. Taşçıoğlu’nun yazısındaki tek bir hususa itirazımız var, onu da bu yazının sonunda bulacaksınız.

Yazıda geçen bazı önemli ayrıntılar da var ki, çoğunluğun hissetme şansı bulamadığı veya kullanırken önemsemediğimiz detayları kapsıyor. Başlığında bulunan türden kitapların elektronik ortamda tekrar edilmesinin, üretilmesinin neden mümkün olamayacağı ve nihayet “Kitap” nedir sorusuna verilmiş bazı usturuplu cevapları Sn. Taşçıoğlu’nun yazısında bulabilirsiniz.

Yazısının tamamını aktarmak yerine önemli bulduğumuz bazı paragraflara yer vermekle yetineceğiz. Yazının tamamını, Grafik Tasarım dergisinin ilgili sayısından okuyabilirsiniz. Özellikle Anadolu’da yok satan dergiyi bulabilmeniz şartıyla tabii.

Kitap, genel bir tanımlama yapıldığında; “ciltli veya ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yapraklarının bütünü” olsa da, daha iyi bir tanımlama için kitabın, hem fiziksel hem de işlevsel yönleri incelenmelidir. Kitap, grafik bir dil ile görsel iletişim amacı taşıyan, bir ya da birkaç bölümden oluşan, sistematik sunum ve sunduğunu koruma amacı taşıyan bir bütündür.

Kitap, yaygın olan görüşün aksine, salt “yazılı bilgi taşıyan” bir nesne değildir. Bilgiyi ve yazıyı taşıyan nesne, bir mikrofilm ya da e-kitap olabileceği gibi, bir nesne olarak kitap da var olan metinleri taşıyan yüzeyler grubu olmaktan öteye giderek, görsel iletişimi, sıralı anlatıma elverişli formu ile farklı biçimlerde sunabilir.

Kitabın bilgi taşıma amacı taşımadığı; formunu kullanarak iletişimini sağladığı biçimine “Sanat Kitabı” adı altında rastlanmaktadır. Özgün kitap tasarımı olarak da adlandırılabilen bu alanda kitap tasarımcısı ya da sanatçısı formu, amacına yönelik kullanımında çok daha özgürdür. Burada kitap, formuna ait, sayfa, sayfaların açılma düzeni, biçimi ve sıralanma gibi özellikleri ve kâğıt, mürekkep, baskı ve ciltleme tekniği gibi malzeme ve uygulama özellikleri ile görsel ya da yazınsal yolla iletişim kurar. Sanatçı kitabı orijinal eserdir; önceden var olan bir eserin çoğaltılması değildir. Sanat kitabı, aynı zamanda biçime ait anlamlandırma ve oluşturma özellikleriyle, tematik ya da estetik konuları kaynaştıran kitaptır. (Sn. Taşçıoğlu’nun dipnotunda bu paragrafın Johanna Drucker, The Century of Artist Books, Granary Books, New York, 1995. sf.2′den alıntılandığı belirtiliyor)

Yazıda, Grafik Üstadı Bülent Erkmen’in, Salı toplantıları, “Bir Kitabın Organları” Yapı Kredi Yayınları, 1993. sf.97′deki bir ifadesi de bulunuyor. Şöyle:

Grafik tasarımcı Bülent Erkmen sanat kitabını “yeni kitap” olarak tanımlamış ve yeni kitabı şöyle sorgulamıştır:

“Bu kitaplarda kitap yapısı, kitap mekânı, yazı, resim, kâğıt, dizgi, cilt, düzenleme gibi elemanlarla kurulur, birlikte inşa edilir. Bu kitaplarda bakmak okumaktır, görmek okumaktır, elimize aldığımız kitabın üzerinde düşünmek okumaktır. Şimdi acaba böyle bir kitapta yazar, yazıyı, yazma eylemi dışında arar mı, kâğıt ya da boşluk, yani beyaz alan, cilt, resim de ayrıca bir yazı mıdır? Bu bir yazarın yazmadan yazacağı, yazının kendisini kullanmadan yazabileceği bir kitap mıdır? Okunacak olanı yazıda ya da resimde aramak yerine kitabın kendisinde mi aramalıyız?.”

Sn. Melike Taşçıoğlu’nun yazısı devam ediyor:

(…) Elektronik medyanın gelişmesi ile birlikte gündeme gelen e-kitaplar giderek yaygınlaşmış ve basılı kitabın geleceğine ilişkin soruların giderek çoğalmasına neden olmuştur. Günümüzde karşılaşılan durum, kullanım açısından kodeksin ortaya çıkışıyla ve çoğaltım açısından da tipografi tekniğinin bulunmasıyla ortaya çıkan yeniliklere benzetilebilir: Kodeks öncesinde tomar (scroll) kitaplar kullanılmış, fakat, bu form, kaydedilmesi ve daha sonra bulunması gereken bilgi çoğaldıkça, yerini, daha küçük boydaki sayfaların birbiri üzerine getirilerek birleştirilmesi ile oluşan, dolayısıyla tüm ruloyu açmak yerine, aranılan bölümün çok daha hızlı ve zahmetsiz bulunabilmesine olanak tanıyan kodeks formuna bırakmıştır. Kodeksin, rulonun yerini alması yaklaşık 400 yıl gibi uzun bir süreç olsa da, kalıcılığı, pratikliği, güvenirliği ve daha kolay ulaşılabilirliği onun hâlâ “kitap” denildiğinde ilk -ve çoğu zaman hâlâ tek- form olarak aklımıza gelmesi ile ispatlanmış durumdadır. 1450′de Gutenberg’in tipografi tekniğini geliştirmesi, kitapların, daha fazla sayıda üretilebilmesine olanak vermiş ve basılan kitabın yayılarak daha geniş kitlelere ulaşabilmesine imkân tanımıştır -tıpkı bugün internetin yaptığı gibi.

E-Kitap Teknolojisinde Var olma Savaşı

E-Kitap teknolojisi yeni formatlarla gelişiyor. Şu anda genel kabul gören tek bir standart olmamakla birlikte, ücretli veya bedava yayınlanan binlerce E-Kitabı bu yazılımlar sayesinde okumak mümkün.

Adobe‘nin iş ortamı için doküman paylaşma yazılımı olarak piyasaya çıkardığı ve kullanıcılara ücretsiz dağıttığı Acrobat Reader yazılımı, bugün bir İnternet standardı haline gelmiştir. İnternet tarayıcı programlarına eklenti özelliği geliştirilmeden önce, kullanıcılar bu programın PDF uzantılı dokümanlarını oluşturan yazılımlarla üretilmiş çalışmaları, ücretsiz dağıtılan Acrobat Reader yazılımıyla okuyabiliyorlardı. Özellikle profesyonel çıktıların taslak sunumları aşamasında çok işe yarayan bu yazılım, reklamcılık sektöründe çok popüler olmuştu.

Kitap satışlarının nüfusuna oranla oldukça yüksek olduğu ve Amazon.com gibi bir yeni ekonomi şirketini yaratmış A.B.D., metinlerin elektronik ortamda da para ettiğini görmezden gelemezdi. Üstelik on yıllarca önceden telif hakkı sona ermiş metinlerle başlayan gönüllü ve amatör girişimler sonucu zaten belli bir arşiv rakamına da erişilmişti.

Adobe‘nin Acrobat Reader‘ı gelişip yayılarak hepimizin bilgisayarlarında bir standart halini alınca Microsoft her zamanki gibi trendi izleyerek bir kenarda duran Reader yazılımını tozlu raflardan indirdi ve ClearType™ adını verdiği teknoloji ile donatarak güncelledi. Bilindiği gibi bu yazılım da halen ücretsiz olarak dağıtılıyor. Adobe ise buna CoolType™ adını verdiği teknolojiye sahip Acrobat tabanlı yeni eBook Reader yazılımıyla cevap veriyor. Üstelik bu yazılım da ücretsiz.

Elektronik ortama aktarılan kitap metinlerinin hızla artması ve gelişen teknolojiye paralel olarak taşınabilir cihazların çoğalmasıyla şu anda avuç içi bilgisayarlar ve özellikle kitap okumak için özel olarak tasarlanan cihazların ileride oluşturacağı pazar üreticilerin iştahını kabartıyor.

Kağıt gibi ekranlar tasarlayabilen bir aşamaya gelmiş bulunan elektronik endüstrisi için bu pazara yönelik ürünlerin geliştirilmesi süreci kaçınılmaz olarak devam ederken, bu gibi cihazlarda kullanılacak yazılımların ilk örnekleri kullanılmaya başlandı bile.

Önceleri basit metin editörü yazılımların ürettiği e-Text’ler, bunları okuyabilen ve kullanıcısına sunabilen cihazlar için yeterli oluyor iken, ses ve resim gibi multimedya öğelerinin de ortama katacağı albeniyi düşünen endüstri tasarımcıları ve bu arada yazılım geliştiriciler, kendi standartlarını ortaya koymaya çalışmaktadırlar. Bu programlar halen bir kitabın sayfasını çevirir gibi bilgisayarların ekranındaki ikonlara veya sadece kitap okumak için geliştirilmiş cihazlarda olduğu gibi kendi üzerindeki düğmelere basıldığında görüntülenen sayfalara sahip. Bunlardan iddialı olanlarında ise, Elektronik Kitap sürümü buna izin veriyorsa, siz arabanızı kullanırken sesli olarak kendi kendisini okuyabilen özellikler mevcut.

E-Kitap teknolojisi, biz farkında olmadan dev adımlarla ilerliyor. Bugün Internet üzerinden ücretsiz yazılım ve kitapları indirmek en fazla yarım saatinizi alıyor. Yazılımı bir kere bilgisayarınıza kurduğunuzda, sanal kütüphanenizde görmek istediğiniz başlıkları arttırmak ise çocuk oyuncağı.

İleride bu kitapları sadece masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarınızla değil, aynı zamanda küçük bir kitap boyutunu geçmeyen cihazlarla okuyacağız. Üstelik bugün ısınma turları mahiyetinde yüksek fiyatlarla sunulan bu tür cihazlar, yarın kalınca bir kitap fiyatını geçmeyecek.

Kaynak: KısmenExlibrary” ve “Adobe Reader sayfası” “Çeşitli ekitap Teknolojileri”, “Amazon.com yeni gelişmeler”

08th April 2013, Elektronik Yük. Müh. Murat UKRAY tarafından yayınlandı

e kitap {Kitap yayınlamak}

İnternet’te kendi kitabınızı yayınlayarak

Siz de milyoner olabilir misiniz ?

ekitap yayınlamak

Bu pekala yabancı bir yazar için olduğu kadar artık *e-Kitap Projesi ile sizin içinde ve türkiyedeki yayınlanan bir eser için de mümkün..

Peki nasıl mı? Gelin, şimdi burada kısaca anlatalım..

Ülkemizde e-kitap kavramı henüz yaygınlaşmamasına rağmen tüm dünyada self-publishing dediğimiz kendi kitabınının elektronik versiyonunu hazırlayıp istediği fiyattan satan  ve yazdıkları kitaplardan önemli miktarda para kazanan pek çok yazarın bulunduğunu biliyor musunuz?
Başta Amazon olmak üzere çoğunluğu ABD’de bulunan online kitapevlerinde elektronik kitap okuyucu, tablet, bilgisayar ya da akıllı telefonlarda okunabilecek farklı formatlarda kitaplarınızın satışını gerçekleştirebiliyorsunuz. 
Bu sitelerde, yemek tariflerinden şiir kitaplarına, çocuk masallarından ders kitaplarına kadar her alanda yazdığınız kitapların satışını yayınevlerinden bağımsız olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Üstelik kitabınızı satacağınız web sitelerinin büyük bir kısmı size yazdığınız kitabı hiç bir ücret almadan adım adım e-kitap formatına dönüştürmenizde yardımcı oluyor. Kapak tasarımı konusu ise çoğunlukla yazarlara bırakılıyor ve kendisi uğraşmak istemeyenler için Fiver.com gibi sitelerde çok küçük ücretler karşılığında profesyonel tasarım hizmetleri sunuluyor. Bu mikro yazılım sitelerinde e-kitap projesi kitabınızın kapak tasarımı veya ekitap formatının dünya standartlarına getirilmesi için gerekli araştırmaları ve geliştirmeleri de sizin adınıza yürütmekte ve global yayıncılık ağında sizi en iyi şekilde temsil edeceğini unutmayın..
Kitaplar hazırlandıktan sonra o sitenin ilgili kitap kategorilerinde tanıtılarak sizin belirlediğiniz fiyatlarla satılıyor. Bu sistem, özellikle ilk defa bir kitap yayınlatmak isteyen kişiler açısından oldukça önem arzediyor. Yayınevlerinin popüler kitaplar dışındakileri yayınlama konusundaki endişeleri yüzünden ilk yazdığı kitabı yayınlanmakta güçlük çekenler bu yöntemle hem kitaplarını kendileri yayınlıyabiliyor, hem de küçümsenemeyecek oranda gelir elde edebiliyorlar.
Amazon’un Kindle ve Apple’ın ITunes elektronik mağazalarının yanı sıra Lulu ve Smashwords başta olmak üzere çok sayıda online kitabevi bu konuda faaliyet gösteriyorlar. Elbette satılan kitapların büyük bir kısmı İngilizce. Ancak, pek çok site yabancı dillerde yazılan kitapların da satışına izin veriyor. Örneğin Lulu.com sitesinde şu an itibariyle 123 Türkçe e-kitap bulunuyor ki, bunların büyük bir kısmı yine e-Kitap Projesi tarafından yayına hazırlanıyor ve yazar adına satışa çıkartılıp yayın danışmanlığı ve kitap kapak tasarımı ile dizaynı yapılmıştır..
Oysa Klasik yayıncılıkta, Normal şartlar altında yayınevleri tarafından yazarlara satış gelirlerinin %5’i ile %15’i arasında ödeme yapılır. Örneğin $10 piyasa fiyatı olan bir kitabın satış gelirinden yazara düşen pay en fazla $1.5 düzeyindedir. Oysa ki, bir yazarların İnternet’te pazarlanan e-kitapları çoğunlukla $1-$2 fiyat aralığında pazarlanır ve websiteleri yazarlara satış gelirlerinin %60-%70’ini ödemeyi taahhüt eder.   Bu yüzden de, bir e-kitap yazarı $2 fiyat belirlediği bir kitaptan $1.4 kazanabilir. Elbette, şirketler ABD merkezli olduğu için vergiler konusunda IRS formlarını doldurup vergi muafiyeti konusunda başvurunuzu da yapmış olmanız gerekiyor.
Bu konuda verebileceğimiz en güzel örneklerden birisi Amanda Hocking. Yazdığı hiçbir romanı yayınevlerine yayınlatmayı başaramayan Hocking son çare olarak Amazon’da $2.99 fiyatla satmaya başladığı kitaplarından 20 ayda 1.5 milyon adet satarak $2.5 milyon gelir elde edip adını e-kitap milyonerler kulübüne yazdırmayı başarmış.
Türkiye’de e-kitap konusunda öncülük eden İdefix sitesi şu an itibariyle 3637 e-kitap bulunduğunu bildiriyor. Kitap fiyatları 10 TL civarında olmakla birlikte 4TL satış fiyatıyla sergilenen kitaplara bile rastladım. Ancak, Türkçe olarak sunulan e-kitaplar arasında çok satan kitapların bulunmaması, yayınevlerinin henüz online telif ihlallerine karşı teyakkuz halinde olduğu izlenimi veriyor!

eKitabın Basılı Kitaba göre Avantajları

Bilginin aktarımında yüzyıllardır en önemli materyal olarak kullanılan kitaplar, bugünün etkileriyle elektronik kitaplar olarak dönüşmeye başlasa da, kitap yine bildiğimiz kitap. Kalem mürekkebiyle ve elektronik mürekkeple yazıldığı aslında pek de farketmiyor. Kitabı kitap yapan elbette içerisinde barındırdığı bilgiler.

Günümüzde iki çeşit kitap formatı mevcut;

  • Klasik baskılı kitap
  • Elektronik kitap

Klasik baskılı kitaplar, yüzyıllardır kullanılıyor. Günümüzde klasik baskılı kitaplara birkaç gün içerisinde kolaylıkla erişebiliyoruz. Fakat bu bugün için böyle, İbrahim Müteferrika’ya kadar bu topraklarda bir kitaba erişmek çok çok daha zordu. Elektronik kitaplar ise kullanım geçmişi yarım asır bile değil, çok yeni ve hala değişim ve dönüşüm içerisinde. Ülkemizde çok yaygın kullanılıyor olmasalarda, e-book formatlı kitaplar ve e-book okuyucuları dünyada çok yaygın bir biçimde kullanılıyor.

Elektronik kitapları kullanmanın birçok avantajı vardır;

Basım masrafı yok

Bu yüzden daha ucuz . Türkiyede telif haklarına saygı yeterli ölçüde olmadığı için daha pahalı. Yasal olarak telif sahibi korunduğunda bu saygı vicdani olmasa da zorunlu olarak artacaktır.

Daha kolay erişilebilir.

E-kitap okuyucunuz, tabletiniz veya telefonunuz ile tek bir tıklamayla  saniyeler içerisinde elektronik kitaplara erişebilirsiniz. Türkiyede her kitabın elektronik formatını elde etmek mümkün değil. Çünkü telif haklarına saygı yok. Yayıncılar da ticari kaygılar neticesinde elektronik baskı yapmaya yanaşmıyor. Fakat, uluslararası kitap yayınlarının büyük bir çoğunluğunun elektronik formatlı halini bulmak çok kolay.

Kolay taşınabilir, kolay erişilebilir.

Elektronik kitaplar, e-kitap okuyucu aygıtınızın belleğinde bulunacakları için somut olarak bir yer kaplamazlar. Bu yüzden, 1000 sayfalık bir kitabı yanınızda çok rahat taşıyabilir ve her daim erişim imkanı bulabilirsiniz.

hafif

İnteraktiflik

Elektronik kitaplarda, video, ses, animasyon veya soru cevap uygulamaları gömülebilmektedir. Bu da gerek eğitsel gerek se etkileşim yönünden fayda sağlamaktadır. Klasik kitaplarda bu imkan bulunmamaktadır.

Konfor

E-kitap okuyucularınıza herhangi bir dilin sözlüğünü yükleyerek, bilmediğiniz kelimeleri tek tıklamayla karşılığını öğrenebilirsiniz. Klasik kitaplarda bu süreç çok zorlayıcıdır fakat elektronik kitaplarda bu zorluğu hissetmezsiniz.

Elektronik kitap formatları

Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki e-book formatı vardır Epub ve Mobi. Epub açık bir elektronik kitap formatı iken, Mobi formatı Amazon firmasının kendi elektronik kitap formatıdır.

PDF bir e-book formatı mıdır ?

Tam olarak PDF bir e-book biçimi değildir. Ebook formatları reflow özelliğinde olmalıdır. Yani her ekran genişliğinde yazılı içerik boyuta göre kayar özellikli olmalıdır. PDF formatı ise yapı olarak buna uygun değildir. Fakat, elektronik kitap okuyucuları çok iyi bir deneyim sunmasalar da PDF formatlı içerikleri açabilmektedir. Bu yönden bakıldığında kısmi olarak e-book formatı olarak değerlendirilebilir.

E-book Cihazları ?

Algı olarak e-book deyince insanların aklına PDF geliyor. PDF tam olarak bir e-book formatı değil. PDF okuyucularının bulunduğu her cihaz da e-book okuyucu değil. Bir cihazın e-kitap okuyucu olarak değerlendirilebilmesi için elektronik mürekkep (E-ink) özelliğinin olması gerekmektedir. E-ink’in özelliği ise göz sağlığı ve okuma konforu açısından gerçek kitaba çok yakın deneyim imkanı sunmasıdır.

Piyasada çeşitli E-kitap okuyucuları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ve bence en iyisi, Amazon Kindle modelleridir. Adını en çok duyduğum diğer iki ürün ise Nook ve Sony E-reader ürünleridir.

 

E-kitap ve E-kitap okuyucuları hayatımıza girdi. Peki e-kitap okumamızın avantajları nelerdir? Belli bir yatırım gerektiren e-kitaplar gerçekten buna değer mi? Basılı kitapları okumak daha mı güzel? Elbette e-kitap okumanın bazı dezavantajları da var ama şimdi biz e-kitap okumanın faydalarına bir göz atalım:

Akademik ekitaplar

  • E-kitaplar daha ucuz. Türkiye’de bu ucuzluk henüz farkedilmiyor fakat yurt dışında e-kitaplar basılı kitapların üçte biri fiyatına satılıyor. Bir defa e-kitap okuyucu edinme maliyetine katlandıktan sonra kitaba vereceğiniz para daha az olacaktır. Ücretsiz kitaplar da var elbette.
  • E-kitaplar sayesinde daha az kağıt harcanabilir. Daha az ağaç kesilir. Bu çok önemli bir artı. Ciddi bir tasarruf için e-kitap kullanımının yayılması gerekiyor elbette.
  • E-kitaplar kolay taşınabilir. Bir okuyucuyla onlarca e-kitap taşınabilir. Böylelikle kitaplarınızı zorlanmadan taşırsınız ve istediğiniz zaman okuyabilirsiniz.
  • E-kitaplar az yer kaplar. 1-2 kitap içinönemli değil ama yüzlerce kitabı saklamak için ciddi yer gerekir ve bu kitapların bakımı da zaman alır. İşte e-kitaplar bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor (E-kitap okumanın dezavantajlarında fiziksel kitap ihtiyacına da değineceğiz).
  • E-kitaplarda arama, not alma çok daha kolay. Elektronik ortamda olmanın verdiği çok güzel avantajlar var. Örneğin arama motorunda arama yapar gibi kitapta arama yapabilirsiniz. İstediğiniz yere not yerleştirmeniz veya yerimi eklemeniz mümkün.
  • E-kitap okurken yazı büyüklüğünü değiştirebilirsiniz. Yine Elektronik ortamda olmanın artılarından birisi olan yazı büyüklüğünü değiştirme sayesinde gözünüzü tırmalayan bir boyuta katlanmak zorunda kalmazsınız.
  • E-kitap edinmek çok hızlı ve kolay. Bir e-kitabı beğendikten 5 dakika sonra okumaya başlayabilirsiniz. Hemen satın alın, indirin, cihazınıza yükleyin ve okumaya başlayın. Ne kadar pratik değil mi (E-kitap okumanın dezavantajlarında kitapçıları gezememenin eksikliğine de daha sonra değineceğiz)?
  •  E-kitapların saklanması ve korunması çok daha kolay. Buna uç bir örnek vereyim. İskenderiye Kütüphanesi e-kitap olarak saklansaydı şu an bilim ve teknik çok daha ileride olabilirdi.
  •  E-kitaplardan baskı alabilirsiniz. E-kitapların çok avantajı olsa da basılı kitaplar hiçbir zaman ölmeyecektir, ben buna inanıyorum. Doğal olarak bazen ille de baskı almak gerekebilir.
  • Ayrıca, E-kitaplardan istediğiniz anda baskı alabilirsiniz.

Kaynak: KısmenExlibrary” ve “Adobe Reader sayfası” “Çeşitli ekitap Teknolojileri”, “Amazon.com yeni gelişmeler”

08th April 2013Elektronik Yük. Müh. Murat UKRAY tarafından yayınlandı