E-KİTAP PROJESİ®

~ TÜRKİYE'NİN e-KİTAP PROJESİ ~

POPÜLER KİTAPLAR

Diğer Arama Sonuçları...

Generic selectors
Başlıkla Eşleşenler
Başlıklarda Ara
İçeriklerde Ara
Post Type Selectors
Filter by Categories
Bilimsel Makaleler – Murat Ukray
Bir Kitap, 10 Ağaç!
E-KİTAP HAKKINDA
e-KİTAP OKUMA KILAVUZU
e-Kitap Projesi (Yeni Gelişmeler & İleri Teknolojiler - Editoryal)
e-KİTAP SATIN ALMA KILAVUZU
e-Kitap Teknolojileri & Haberleri
e-Kitap Yayınlamak?
En İyi e-Kitap Siteleri
GÜNCEL & GLOBAL HABERLER
HOBİ KÖŞESİ
İndirilecek Belgeler
Kitabımı Yayınlatmaya Başlamadan Önce Neler Yapmalıyım?
Kitabımı Yayınlattıktan Sonra Sahip Olacağım Haklar Nelerdir?
Kitabımın Ebatlarını, İç sayfa ve Kapak tasarımını Nasıl Belirlemeliyim?
Kitabımın Fiyatını Nasıl Belirlemeliyim?
Kitabımın Yayın Sürecinde Karşılaşabileceğim Yasal Prosedürler Nelerdir?
KİTAP & YAYIN DÜNYASINDAN HABERLER
Kitap Ebat ve Fiyatları
Kısaca e-Yayıncılığın Tarihçesi
Online Kitap (Avantajları & Yenilikleri)
Piyano & Gitar Müzik yapma Sayfası
ŞİMDİ YAYINLAMAK İSTİYORUM
YAYINLANMIŞ MAKALELER
Yazarın Telif Hakları
YAZARLARIMIZ

e kitap {Kitap yayınlamak}

İnternet’te kendi kitabınızı yayınlayarak

Siz de milyoner olabilir misiniz ?

ekitap yayınlamak

Bu pekala yabancı bir yazar için olduğu kadar artık *e-Kitap Projesi ile sizin içinde ve türkiyedeki yayınlanan bir eser için de mümkün..

Peki nasıl mı? Gelin, şimdi burada kısaca anlatalım..

Ülkemizde e-kitap kavramı henüz yaygınlaşmamasına rağmen tüm dünyada self-publishing dediğimiz kendi kitabınının elektronik versiyonunu hazırlayıp istediği fiyattan satan  ve yazdıkları kitaplardan önemli miktarda para kazanan pek çok yazarın bulunduğunu biliyor musunuz?
Başta Amazon olmak üzere çoğunluğu ABD’de bulunan online kitapevlerinde elektronik kitap okuyucu, tablet, bilgisayar ya da akıllı telefonlarda okunabilecek farklı formatlarda kitaplarınızın satışını gerçekleştirebiliyorsunuz. 
Bu sitelerde, yemek tariflerinden şiir kitaplarına, çocuk masallarından ders kitaplarına kadar her alanda yazdığınız kitapların satışını yayınevlerinden bağımsız olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Üstelik kitabınızı satacağınız web sitelerinin büyük bir kısmı size yazdığınız kitabı hiç bir ücret almadan adım adım e-kitap formatına dönüştürmenizde yardımcı oluyor. Kapak tasarımı konusu ise çoğunlukla yazarlara bırakılıyor ve kendisi uğraşmak istemeyenler için Fiver.com gibi sitelerde çok küçük ücretler karşılığında profesyonel tasarım hizmetleri sunuluyor. Bu mikro yazılım sitelerinde e-kitap projesi kitabınızın kapak tasarımı veya ekitap formatının dünya standartlarına getirilmesi için gerekli araştırmaları ve geliştirmeleri de sizin adınıza yürütmekte ve global yayıncılık ağında sizi en iyi şekilde temsil edeceğini unutmayın..
Kitaplar hazırlandıktan sonra o sitenin ilgili kitap kategorilerinde tanıtılarak sizin belirlediğiniz fiyatlarla satılıyor. Bu sistem, özellikle ilk defa bir kitap yayınlatmak isteyen kişiler açısından oldukça önem arzediyor. Yayınevlerinin popüler kitaplar dışındakileri yayınlama konusundaki endişeleri yüzünden ilk yazdığı kitabı yayınlanmakta güçlük çekenler bu yöntemle hem kitaplarını kendileri yayınlıyabiliyor, hem de küçümsenemeyecek oranda gelir elde edebiliyorlar.
Amazon’un Kindle ve Apple’ın ITunes elektronik mağazalarının yanı sıra Lulu ve Smashwords başta olmak üzere çok sayıda online kitabevi bu konuda faaliyet gösteriyorlar. Elbette satılan kitapların büyük bir kısmı İngilizce. Ancak, pek çok site yabancı dillerde yazılan kitapların da satışına izin veriyor. Örneğin Lulu.com sitesinde şu an itibariyle 123 Türkçe e-kitap bulunuyor ki, bunların büyük bir kısmı yine e-Kitap Projesi tarafından yayına hazırlanıyor ve yazar adına satışa çıkartılıp yayın danışmanlığı ve kitap kapak tasarımı ile dizaynı yapılmıştır..
Oysa Klasik yayıncılıkta, Normal şartlar altında yayınevleri tarafından yazarlara satış gelirlerinin %5’i ile %15’i arasında ödeme yapılır. Örneğin $10 piyasa fiyatı olan bir kitabın satış gelirinden yazara düşen pay en fazla $1.5 düzeyindedir. Oysa ki, bir yazarların İnternet’te pazarlanan e-kitapları çoğunlukla $1-$2 fiyat aralığında pazarlanır ve websiteleri yazarlara satış gelirlerinin %60-%70’ini ödemeyi taahhüt eder.   Bu yüzden de, bir e-kitap yazarı $2 fiyat belirlediği bir kitaptan $1.4 kazanabilir. Elbette, şirketler ABD merkezli olduğu için vergiler konusunda IRS formlarını doldurup vergi muafiyeti konusunda başvurunuzu da yapmış olmanız gerekiyor.
Bu konuda verebileceğimiz en güzel örneklerden birisi Amanda Hocking. Yazdığı hiçbir romanı yayınevlerine yayınlatmayı başaramayan Hocking son çare olarak Amazon’da $2.99 fiyatla satmaya başladığı kitaplarından 20 ayda 1.5 milyon adet satarak $2.5 milyon gelir elde edip adını e-kitap milyonerler kulübüne yazdırmayı başarmış.
Türkiye’de e-kitap konusunda öncülük eden İdefix sitesi şu an itibariyle 3637 e-kitap bulunduğunu bildiriyor. Kitap fiyatları 10 TL civarında olmakla birlikte 4TL satış fiyatıyla sergilenen kitaplara bile rastladım. Ancak, Türkçe olarak sunulan e-kitaplar arasında çok satan kitapların bulunmaması, yayınevlerinin henüz online telif ihlallerine karşı teyakkuz halinde olduğu izlenimi veriyor!

eKitabın Basılı Kitaba göre Avantajları

Bilginin aktarımında yüzyıllardır en önemli materyal olarak kullanılan kitaplar, bugünün etkileriyle elektronik kitaplar olarak dönüşmeye başlasa da, kitap yine bildiğimiz kitap. Kalem mürekkebiyle ve elektronik mürekkeple yazıldığı aslında pek de farketmiyor. Kitabı kitap yapan elbette içerisinde barındırdığı bilgiler.

Günümüzde iki çeşit kitap formatı mevcut;

  • Klasik baskılı kitap
  • Elektronik kitap

Klasik baskılı kitaplar, yüzyıllardır kullanılıyor. Günümüzde klasik baskılı kitaplara birkaç gün içerisinde kolaylıkla erişebiliyoruz. Fakat bu bugün için böyle, İbrahim Müteferrika’ya kadar bu topraklarda bir kitaba erişmek çok çok daha zordu. Elektronik kitaplar ise kullanım geçmişi yarım asır bile değil, çok yeni ve hala değişim ve dönüşüm içerisinde. Ülkemizde çok yaygın kullanılıyor olmasalarda, e-book formatlı kitaplar ve e-book okuyucuları dünyada çok yaygın bir biçimde kullanılıyor.

Elektronik kitapları kullanmanın birçok avantajı vardır;

Basım masrafı yok

Bu yüzden daha ucuz . Türkiyede telif haklarına saygı yeterli ölçüde olmadığı için daha pahalı. Yasal olarak telif sahibi korunduğunda bu saygı vicdani olmasa da zorunlu olarak artacaktır.

Daha kolay erişilebilir.

E-kitap okuyucunuz, tabletiniz veya telefonunuz ile tek bir tıklamayla  saniyeler içerisinde elektronik kitaplara erişebilirsiniz. Türkiyede her kitabın elektronik formatını elde etmek mümkün değil. Çünkü telif haklarına saygı yok. Yayıncılar da ticari kaygılar neticesinde elektronik baskı yapmaya yanaşmıyor. Fakat, uluslararası kitap yayınlarının büyük bir çoğunluğunun elektronik formatlı halini bulmak çok kolay.

Kolay taşınabilir, kolay erişilebilir.

Elektronik kitaplar, e-kitap okuyucu aygıtınızın belleğinde bulunacakları için somut olarak bir yer kaplamazlar. Bu yüzden, 1000 sayfalık bir kitabı yanınızda çok rahat taşıyabilir ve her daim erişim imkanı bulabilirsiniz.

hafif

İnteraktiflik

Elektronik kitaplarda, video, ses, animasyon veya soru cevap uygulamaları gömülebilmektedir. Bu da gerek eğitsel gerek se etkileşim yönünden fayda sağlamaktadır. Klasik kitaplarda bu imkan bulunmamaktadır.

Konfor

E-kitap okuyucularınıza herhangi bir dilin sözlüğünü yükleyerek, bilmediğiniz kelimeleri tek tıklamayla karşılığını öğrenebilirsiniz. Klasik kitaplarda bu süreç çok zorlayıcıdır fakat elektronik kitaplarda bu zorluğu hissetmezsiniz.

Elektronik kitap formatları

Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki e-book formatı vardır Epub ve Mobi. Epub açık bir elektronik kitap formatı iken, Mobi formatı Amazon firmasının kendi elektronik kitap formatıdır.

PDF bir e-book formatı mıdır ?

Tam olarak PDF bir e-book biçimi değildir. Ebook formatları reflow özelliğinde olmalıdır. Yani her ekran genişliğinde yazılı içerik boyuta göre kayar özellikli olmalıdır. PDF formatı ise yapı olarak buna uygun değildir. Fakat, elektronik kitap okuyucuları çok iyi bir deneyim sunmasalar da PDF formatlı içerikleri açabilmektedir. Bu yönden bakıldığında kısmi olarak e-book formatı olarak değerlendirilebilir.

E-book Cihazları ?

Algı olarak e-book deyince insanların aklına PDF geliyor. PDF tam olarak bir e-book formatı değil. PDF okuyucularının bulunduğu her cihaz da e-book okuyucu değil. Bir cihazın e-kitap okuyucu olarak değerlendirilebilmesi için elektronik mürekkep (E-ink) özelliğinin olması gerekmektedir. E-ink’in özelliği ise göz sağlığı ve okuma konforu açısından gerçek kitaba çok yakın deneyim imkanı sunmasıdır.

Piyasada çeşitli E-kitap okuyucuları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ve bence en iyisi, Amazon Kindle modelleridir. Adını en çok duyduğum diğer iki ürün ise Nook ve Sony E-reader ürünleridir.

 

E-kitap ve E-kitap okuyucuları hayatımıza girdi. Peki e-kitap okumamızın avantajları nelerdir? Belli bir yatırım gerektiren e-kitaplar gerçekten buna değer mi? Basılı kitapları okumak daha mı güzel? Elbette e-kitap okumanın bazı dezavantajları da var ama şimdi biz e-kitap okumanın faydalarına bir göz atalım:

Akademik ekitaplar

  • E-kitaplar daha ucuz. Türkiye’de bu ucuzluk henüz farkedilmiyor fakat yurt dışında e-kitaplar basılı kitapların üçte biri fiyatına satılıyor. Bir defa e-kitap okuyucu edinme maliyetine katlandıktan sonra kitaba vereceğiniz para daha az olacaktır. Ücretsiz kitaplar da var elbette.
  • E-kitaplar sayesinde daha az kağıt harcanabilir. Daha az ağaç kesilir. Bu çok önemli bir artı. Ciddi bir tasarruf için e-kitap kullanımının yayılması gerekiyor elbette.
  • E-kitaplar kolay taşınabilir. Bir okuyucuyla onlarca e-kitap taşınabilir. Böylelikle kitaplarınızı zorlanmadan taşırsınız ve istediğiniz zaman okuyabilirsiniz.
  • E-kitaplar az yer kaplar. 1-2 kitap içinönemli değil ama yüzlerce kitabı saklamak için ciddi yer gerekir ve bu kitapların bakımı da zaman alır. İşte e-kitaplar bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor (E-kitap okumanın dezavantajlarında fiziksel kitap ihtiyacına da değineceğiz).
  • E-kitaplarda arama, not alma çok daha kolay. Elektronik ortamda olmanın verdiği çok güzel avantajlar var. Örneğin arama motorunda arama yapar gibi kitapta arama yapabilirsiniz. İstediğiniz yere not yerleştirmeniz veya yerimi eklemeniz mümkün.
  • E-kitap okurken yazı büyüklüğünü değiştirebilirsiniz. Yine Elektronik ortamda olmanın artılarından birisi olan yazı büyüklüğünü değiştirme sayesinde gözünüzü tırmalayan bir boyuta katlanmak zorunda kalmazsınız.
  • E-kitap edinmek çok hızlı ve kolay. Bir e-kitabı beğendikten 5 dakika sonra okumaya başlayabilirsiniz. Hemen satın alın, indirin, cihazınıza yükleyin ve okumaya başlayın. Ne kadar pratik değil mi (E-kitap okumanın dezavantajlarında kitapçıları gezememenin eksikliğine de daha sonra değineceğiz)?
  •  E-kitapların saklanması ve korunması çok daha kolay. Buna uç bir örnek vereyim. İskenderiye Kütüphanesi e-kitap olarak saklansaydı şu an bilim ve teknik çok daha ileride olabilirdi.
  •  E-kitaplardan baskı alabilirsiniz. E-kitapların çok avantajı olsa da basılı kitaplar hiçbir zaman ölmeyecektir, ben buna inanıyorum. Doğal olarak bazen ille de baskı almak gerekebilir.
  • Ayrıca, E-kitaplardan istediğiniz anda baskı alabilirsiniz.

Kaynak: KısmenExlibrary” ve “Adobe Reader sayfası” “Çeşitli ekitap Teknolojileri”, “Amazon.com yeni gelişmeler”

08th April 2013Elektronik Yük. Müh. Murat UKRAY tarafından yayınlandı