SHOPENAUER (Cinnet & Aşk)
Schopenhauer, bir yanda insan zihninin uşağı olacak denli bedene ya da fiziksel organizmaya bağımlı olduğuna yönelik savunusuyla, öbür yanda istenç ile tutkuların çoğunlukla us yoluyla bastırılıp çarpıtıldığına yönelik saptamasıyla, Freudcu ruhçözümleme kuramını da öncelemeyi başarmıştır.
Schopenhauer’a göre “yeter neden ilkesi”nin bütün tasarımların (ya da görüngülerin) kendisine uymak zorunda olduğu dört temel biçimi vardır. Schopenhauer, yeter neden ilkesinin kökünü oluşturan bu dört temel biçimi sırasıyla, (ı) “oluş”; (ıı) “varolma”; (ııı) “bilme”; (ıv) “eyleme” olarak belirlemiştir.
More info →
BAKUNİN “Moskova’da Anarşizm”
Mülkiyet karşıtı yaşlı anarşist, hayatının son yıllarında ironik bir durumda kaldı. İsviçre vatandaşlığına girmenin yollarını arayan Bakunin'e sunulan seçenek, orada bir ev sahibi olmasıydı ve belki de en hazini, sahip olacağı bu ev nedeniyle, polisin, resmî tutanaklara “Michael Bakunin, rantiye” notunu düşmesiydi. 18 Mayıs 1814'te Rusya'da doğan Michael Aleksandrovich Bakunin, 1 Temmuz 1876'da öldüğünde ülkesinden çok uzaklardaydı ve cenazesinde yalnızca 30–40 kişi vardı.
Genç Bakunin için, “Aşk, insanın yeryüzündeki en üst misyonuydu. Bir insanın kendini aşksız vermesi, Kutsal Ruh’a karşı işlenmiş bir günahtı”..
More info →
IMMANUEL KANT “Yaşam Felsefesi”
John Locke (1632-1704), George Berkeley (1685-1753) ve David Hume gibi empiristler, insan bilgisinin tümünün son çözümlemede tecrübelere -dış dünyaya ilişkin `izlenimler'imize ya da `duyumlara' veya `gözlemler'e da-yandığını öne sürerler. "A posteriori" ya da bizim yalnızca uygun tecrübelere sahip olduktan sonra erişebileceğimiz bir şey olduğunu savunurlar. Bilgimiz doğuştan düşüncelere dayanmaz: Dünyaya geldiğimizde, zihin boş bir levha veya tabula rasadır.
Aydınlanma Çağı’nın en büyük düşünürlerinden biri olan Immanuel Kant’ın (1724-1804) Über Pädagogik (Eğitim Üzerine) adlı kitabı, ölümünden birkaç ay önce, 1803’te yayınlanmış ve modern standart eğitim ile klâsik eğitim metotları üzerine yapılan karşılaştırmalar bağlamında Batı dünyasında 19. yüzyıl boyunca çokça tartışılmıştı.
More info →
Bakış
Düşünmek hayatın her anında yapılan bir beyin-sel işlevdir. İnsanların zaman zaman kendi düşündükleri ile bir savaş vermesi bazen insanların elinde olamayabilir, bu içgüdüsel olarak neden-sonuç kavramının her zaman güncel seyir etmesindendir. Elbette bunları anlatan, psikoloji, felsefe, ekosistem vb. birçok kitap ve belgeseller vardır, fakat insanların ezbercilik olarak ki, Ekonomik savaş içerisinde bunların sadece bir bilim olduğu ve güncel yaşamda bir gereği ile bile karşılaşmazlarken, bunlara ilişkin bilgilerle karşılaşırlar. Çünkü, bu bir varlığın ötesindeki yaşamla ilgili olduğu için, kimse düşünce zincirini yani bütün hayat ile ilgili bir kitap ile bilgilerin kullanılabileceğini nereden bilebilirler. Bu yazdığım kitapta, yaşam için gerekli binbir sırlar gizli aslında, herkesin bildiği ama bu bakış açısıyla hiç görmedikleri bir gerçek.
More info →
Beş Kavram Beş Deneme
Bu çalışma ilk olarak ekim 2007 de bir internet sitesinde (exlibrary.com) e-kitap formunda yayımlandı; daha sonra birinci kitabımın ikinci bölümünde yer aldı. Bu çalışmayı tekrar gözden geçirip küçük bazı düzeltmeler yaptım.
More info →
Evolution of Communism
The beginning story of the communism was like this:
A ghost walks in Europe - the ghost of communism. All the forces of old Europe entered into a sacred alliance to defeat this ghost: the Pope and the Tsar, Metternich and Guizot, French radicals and German police agents.
Where is the opposition party not being accused of being communist by its opponents? Where is the opposition, which has not thrown this blightful communism accusation back to its reactionary adversaries as well as to the more progressive opposition parties?
More info →
Bilinç ve Zaman
Her şey çevresiyle etkileşimsel bütünlükte anlamlı olmaktadır. Soralım yine de;
Bütünü parçalarından fazlası yapan nedenler nelerdir?
Evrende neyin ifadesiyiz?
Canlılık, bilinç, ruh, duygular artık anlaşılabilir midir?
Canlılık hız farklarından mı oluşmaktadır?
More info →
Dört Kafadar
(AĞITLAR VE ÖVGÜLER)
Bu eser, 5 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıktığı için, hem hoşlanacağınız bir kurgunun da içinde olduğu felsefe yüklü bir kitap ortaya çıktı.
More info →