
Aforizmalar
Bu kitapta “Günah, ıstırap, umut ve doğru yol üzerine aforizmalar” ve “O: 1920 günlüğünden aforizmalar” başlıklarıyla iki ayrı bölümde yayınlanan aforizmaları Franz Kafka, Ekim 1917 ile Şubat 1920 arasında, kısa süre iki yaratıcılık döneminde yazmıştır.
Borsada Doğru Düşünmenin Şifresi
Günümüzde yatırım araçlarına olan ilgi önemli oranda artmıştır. Yatırım dünyası hem ürün hem yatırımcı hemde işlem miktarı büyüklüklerinde çok önemli artışlar kaydetmiştir. Klasik yatırım araçlarına olan ilgi, başlangıçta riskten korunma amacıyla yapılan emtia piyasalarına da yansımış ve sıradan bir yatırımcı portföyünde artık bunlara da yer vermeye başlamıştır.
Makinelerin Evrimi: “4. Sanayi Devrimi”
Endüstri 4.0 dönemi ile fabrikadaki üretim ekipmanları birbirleriyle konuşup anlaşacak ve gelecekte insansız fabrikalar yaygınlaşacak. İş kazaları azalacak ve teknolojik verimlilik sağlanacak. Yeni endüstri devrimi hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de maliyetleri düşürecek. Alman Hükümetinin üretim süreçlerini bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatması projesi olarak kabul edilen Endüstri 4.0, aynı zamanda dördüncü sanayi devrimi anlamına geliyor.
Diyaloglar Kitabı
“Ünlü Düşünürlerden Önemli Diyaloglar”
İşte nihayet ortaya çıkan bu derlemede, naçizane, okunup özümsenmesini bilhassa gençlerimiz için tavsiye edebileceğim kimi kitapları, o kitaplardan özellikle seçtiğim kimi alıntılar vasıtasıyla tanıtmaya çalışıyorum.
Alıntılar Kitabı
“Ünlü Düşünürlerden Önemli Alıntılar”
İşte nihayet ortaya çıkan bu derlemede, naçizane, okunup özümsenmesini bilhassa gençlerimiz için tavsiye edebileceğim kimi kitapları, o kitaplardan özellikle seçtiğim kimi alıntılar vasıtasıyla tanıtmaya çalışıyorum.
Bu Kalp Buna Dayanır mı?
Bu kitap ile İnsanların kafalarındaki yaşamsal konulardaki soru işaretleri ile Genel Ülke ve Dünya sorunlarına evrensel bir bakış açısıyla yaklaşımda bulunarak naçizane çözüm önerilerinde bulunmaya çalıştım.
“Yakın Dönemde” Kürtler: (Kimlik-Din-Gelenek)
Devlet, PKK, Hizbullah, zorunlu/isteğe bağlı göçler, medreseler/seydalar, yerel şeyhler ve modernleşmenin dini-geleneksel hayata etkileri gezi, gözlem, literatür taraması ve mülakatlarla farklı yönleriyle araştırıldı ..
Paradoksal Ritüeller
Gelişmişliğin çıkarsamalarında ilk akla gelen ölçüt, medenî olarak ilerleme kaydettiğini iddiâ eden, dışavurumcu insanlar topluluğunun bencil yapılaşmasından geçmektedir. Araştırmalar sonucunda elde edilebilen, görsel, işitsel, yazılı, arşiv v.b tüm veriler doğrultusunda aydınlatılmış gerçekler dünyâsi mevcuttur. Asalak olarak hayata tutunmaya çalışan, öz bireyci katmanların en altına indirgenmiş insan sayılan varlıkların, niteliksel özelliklerle çağa tutunması imkânsizdir.
Aykırı Düşünceler
AYKIRI DÜŞÜNCELER: “DENIS DIDEROT OYUNCULUK ÜZERİNE AYKIRI DÜŞÜNCELER (Paradoxe sur le Comédien) Orjinal Fransızcadan Türkçe çevirisi..”
Hümanizma ruhunu anlama ve duymada ilk aşama, insan varlığının en somut anlatımı olan sanat yapıtlarının benimsenmesidir. Sanat dalları içinde edebiyat, bu anlatımın düşünce öğeleri en zengin olanıdır. Bunun içindir ki bir ulusun, diğer ulusların edebiyatlarını kendi dilinde, daha doğrusu kendi düşüncesinde yinelemesi; zekâ ve anlama gücünü o yapıtlar oranında artırması, canlandırması ve yeniden yaratması demektir.
“Tarım ve Sanayi Devrimlerinden Sonra” ENERJİ DEVRİMİ
Latif MUTLU’nun hazırladığı “Enerji Devrimi” kitabı araştırmacıları ilgilendirmekle beraber her aydının ve çevrecinin okuması gereken, popüler bir yayın niteliğindedir. Okumaya başlarken daha çok doğal olayların örnek alındığını görürsünüz.
Taner YILDIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı