E-KİTAP PROJESİ®

~ TÜRKİYE'NİN e-KİTAP PROJESİ ~

POPÜLER KİTAPLAR

Diğer Arama Sonuçları...

Generic selectors
Başlıkla Eşleşenler
Başlıklarda Ara
İçeriklerde Ara
Post Type Selectors
Filter by Categories
Bilimsel Makaleler – Murat Ukray
Bir Kitap, 10 Ağaç!
E-KİTAP HAKKINDA
e-KİTAP OKUMA KILAVUZU
e-Kitap Projesi (Yeni Gelişmeler & İleri Teknolojiler - Editoryal)
e-KİTAP SATIN ALMA KILAVUZU
e-Kitap Teknolojileri & Haberleri
e-Kitap Yayınlamak?
En İyi e-Kitap Siteleri
GÜNCEL & GLOBAL HABERLER
HOBİ KÖŞESİ
İndirilecek Belgeler
Kitabımı Yayınlatmaya Başlamadan Önce Neler Yapmalıyım?
Kitabımı Yayınlattıktan Sonra Sahip Olacağım Haklar Nelerdir?
Kitabımın Ebatlarını, İç sayfa ve Kapak tasarımını Nasıl Belirlemeliyim?
Kitabımın Fiyatını Nasıl Belirlemeliyim?
Kitabımın Yayın Sürecinde Karşılaşabileceğim Yasal Prosedürler Nelerdir?
KİTAP & YAYIN DÜNYASINDAN HABERLER
Kitap Ebat ve Fiyatları
Kısaca e-Yayıncılığın Tarihçesi
Online Kitap (Avantajları & Yenilikleri)
Piyano & Gitar Müzik yapma Sayfası
ŞİMDİ YAYINLAMAK İSTİYORUM
YAYINLANMIŞ MAKALELER
Yazarın Telif Hakları
YAZARLARIMIZ

YAYINCI HAKKINDA

Murat UKRAY isimli yazar & yayıncı, aslen UKRAYNA göçmeni olan İstanbullu bir ailenin tek çocuğu olarak 17 Agustos 1976  tarihinde İSTANBUL’da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini istanbul’da tamamladı. Bakırköy Anadolu Ticaret Lisesi’ni başarıyla bitirdikten sonra, YILDIZ TEKNİK üniversitesi ELEKTRONİK Mühendisliği Bölümünde 1995-2000 yılları arasında eğitim gördü ve 2000 yılında mezun oldu ve aynı Üniversitenin FEN BİLİMLERİ Enstitüsünde 2002-2004 yılları arasında Yüksek Lisans öğrenimi gördü, burada ileri teknolojik araştırmalara ve bilimsel çalışmalara katıldı.  Daha sonraki yıllarda ise, AMERİKA’daki GÜNEY CALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ (University of Southern California)’da ileri araştırmalar enstitüsünde Bulanık Cebir (Fuzzy Lojik) yapay zeka temelli elektronik devre sistemleri ve Kaotik zaman serilerinin zaman domeni incelemeleri konusu ile Einstein’ın  Birleşik Alan Kuramı üzerinde çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarının önemli sonuçlarını Akademik makaleler ve Kitap olarak da 2007-2010 yılları arasında yine Amerikada tanıştığı POD (Print on Demand) sistemiyle yayınladığı gibi, bu yayıncılık sistemini 2011 yılından itibaren Türkiyeye getirmek ve modifiye etmek için, 2006 yılından beri yazdığı diğer eserlerle birlikte KLASİK yayıncılıkla eserlerini yayınevlerinde yayınlamak yerine, alternatif olacak bir yayıncılık sistemi şeklinde web yayıncılığının temellerini ilk kez atarak, web çalışmalarına da başlamış ve böylelikle ilk kez dijital ve basılı ortamda kitap yayıncılık hayatına da Türkiye’de başlamış oldu.

II- YAYINCILIKLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR

[E-KİTAP PROJESİ, 2010-2017]

NEDEN e-KİTAP?

Bu yazımızda, e-Kitap Projesinin kurucusu Muray Ukray’ın web yayıncılığına kadar uzanan çizgide, eserlerini neden klasik kitap tarzında değil de e-kitap olarak yayınlandığının ve amatör kitap yayıncılığının nasıl birdenbire dünya standartlarındaki bir tam donanımlı (hem e-kitap ve hem de basılı kitap (POD) sistemiyle yayıncılık) hikayesine dönüşmesini kısaca anlatmaya çalışacağız. Bunun temelde üç sebebi olup şimdi kısaca onları açıklayacağım, ilgilenen arkadaşlar iyi dinlesin:

BİRİNCİSİ: Ben de daha ilk kitabımı yayınlamak isteği ve heyecanıyla 2006’lı yıllarda pek çok yayınevinin kapısını aşındırıp, o yayınevinden bu yayınevine gezip duruyordum. Tabi, malum Türkiye şartları bahanelerin bini bin para dercesine, her yayınevine gittikçe ne tesadüftür ki, hep aynı tonda ve aynı tarzda şu cevabı aldım: “Efendim, bizim yayın çizgimiz çok farklıdır. Sizin eserleriniz, buna uygun değil. Hem biz, bu tarz araştırmaları çok gördük!!” dercesine Kitaplarımı yayınlamak istemediler. Ben de, bunun üzerine daha önce kendilerini büyük ve saygın olarak bildiğim birkaç dini yayınevine gittim ve maalesef onlardan da aynı cevabı alınca daha büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Hatta bazıları kitabın sadece yüzüne bakıp, açıp içerisini okmadan beni geri çevirince bu işten vazgeçmeyi düşünüyordum ki, bu da beni birçok faydalı eseri te’lif etmekten neredeyse vazgeçirmesi demekti. Hatta birkaç yayınevinin benden kitabımı basmak için çok yüksek meblağlarda para istemeleri üzerine, o gün anlamıştım ki, yayınevleri bilgi, kültür, aydınlanma ve memleketimizin ileriye gitmesi gibi v.b. idealist tutumlar içerisinde değillerdi ve hemen hemen hepsinin de tek bir amacı olduğunu çok iyi gözlemledim, o da şudur: “Para, kazanmak, iyi veya kötü; faydalı veya zararlı kitap olması, gerçeği yansıtması önemli değil, tek amaç vardı o da “Daha fazla Para kazanmak” ve tabi daha sonrasında da sırtlarından geçindikleri yazarları mağdur etmek. Ben de bunun üzerine: “En iyisi bu klasik yayın tarzından vaz geçmektir!!” dedim ve daha sonra ver elini internet kafelere. İnternet kafelerde kitaplarımı yayınlamak için neredeyse araştırmadığım yayınevi kalmadı ve en sonunda beni bıktırana ve vazgeçirttirene kadar bu sıkıntılı 2-3 senelik süreç devam etti ve tabi en sonunda web sitemizde de görmüş olduğunuz sistemi kurmama vesile olan e-kitap uygulaması ile beni tanıştıran sağolsun Hüseyin bey ile smashwords’un kurucusu ve şimdi dünyanın önde gelen e-kitap yayıncılarından birisi olan Mark Coker oldu. Hüseyin bey, kendisi çok iyi bir web tasarımcısıdır. Aynı zamanda xticaret.com ile e-kitap uygulamasını da beraber yürüttüğümüz küçük ekibimizle böylece gerçekleştirmiş olduk ve tabi klasik yayıncıların etrafında dolaşmaktan ve bir yığın paramı boş yere kaptırmaktan son anda kurtulmuştum. İşte, arkadaşlar e-kitap uygulamamıza, belki de türkiye’de ilk defa şubat 2010’da böylece başlamış olduk. Tabi, bu saydıklarımız neden e-kitap tarzında yayın yaptığımızın sadece birinci kısmı.

Gelelim ikinci kısmına:

İKİNCİSİ: Türkiye’de ve dünyada her yıl milyonlarca hektar ormanlık alan daha fazla kağıt tüketimi ve gazete, dergi veya kitap türü mateyallarin basımı için yok olmaktadır. Dolayısıyla, okunmadan köşeye atılan veya gereksiz yere basılan her matbu eser, her gün daha fazla ağacın yok olmasına ve zaten küresel ısınma nedeniyle çölleşme ve kuraklıkla yüzyüze olan yeryüzünü daha fazla tehdit eder hale gelmektedir. İşte bu sebeplerden dolayı, batıda ve özellikle Amerika’da hızla artan oranlarca yayıncılık klasik tarzdan e-kitap şekline doğru hızla dönüştürülmektedir. Ülkemizde ise, bu konu hala bilinmemektedir bile. Çünkü, okuyucu kitlemiz bilinçlendirilmemiş ve halen daha klasik kitap türü basılı malzeme okumaya alışkındır. Gerçi, son yıllarda internet ve bilgisayar kullanımı artmasına rağmen, halen daha ülkemizde bu kültür yaygınlaşmış değildir. İşte bu yüzden, kendi eserleri olan Kıyamet Gerçekliği’ni e-kitap olarak yayınlamasının sebebi, klasik türde karşımıza çıkan yayınevi, matbaa, dağıtımcı firma, perakendeci gibi bir sürü aracı faktörü ortadan kaldırarak direkt tüketiciye görsel yayın yoluyla ve dijital ortamdaki net bir çözünürlükle kitabı okuyucusuna ulaştırmanın yanında Doğa’ya saygıdır. Çünkü, kitaplar olmasa yine yaşayabiliriz; fakat doğayı yok ettiğimizde Dünya yaşanmaz hale gelecektir.

Gelelim üçüncü kısmına:

ÜÇÜNCÜSÜ: Malumdur ki, bir yayınevi aracılığıyla kitabınızı aldığınızda sadece kitabı almakla kalmış olursunuz, herhangi bir getiri olması söz konusu değildir. Fakat e-yayıncılıkta ise, satışa sunulan bu tarz bir yöntemle hem kitap aldığınız gibi, bu sisteme dahil olarak ve satış ortağı olarak ek gelir elde edebilme imkanı vermektedir. Çünkü, satılan her bir e-kitapla veya sadece talep miktarı kadar basılan POD sistemiyle  yayıncı kuruluşa satış ortağı olursanız, hem faydalı kültürel bir faaliyette bulunduğunuz gibi, bu satış ortaklığı sayesinde % 60-70’e kadar varan bir kar payı oranında satılan kitabınızın gelirini anında elektronik hesabınıza aktarılmasının (e-kitap projesinin de kullanmış olduğu dünyanın en gelişmiş ve güvenlikli ödeme sistemi olan pay-pal sistemiyle) yanında birebir kitabı satın  alanlarla da satış konusunda muhatap olmadan, yayıncıdan para isteme zorunlululuğu veya dağıtımcı kar oranlarının kar payınızı aşağılara çekmesi gibi riskler söz konusu olmadan, anında gelirinizi elde edebilmektesiniz. Dolayısıyla, böylece hem kültürel ve hem de ticari bir faaliyet ve -artı değer üreten bir kazanç sayesinde- etrafınızdaki kişilere de yardımcı olmuş ve paylaşımda bulunmuş oluyorsunuz. Çünkü, sizin vesilenizle satış ortağı olan bir diğer dağıtımcı kuruluş da (Örneğin Sony veya Apple gibi) yine bu şekilde ürüne satış ortağı olur ve böylece pozitif bir sirkülasyon meydana gelir Yani, hem faydalı ve içeriği boş bilgiler elde etmemiş olacaksınız ve hem de bu yazmış olduğunuz kendi eseriniz olan bilgiden gelir elde ettiğiniz gibi başka arkadaşları da faydalandırmış olmakla üç temel fonksiyonu yerine getirmiş olursunuz. Halbuki, klasik tarzdaki bir yayınevinden bir kitap aldığınızda veya yayınladığınızda bu tip bir şansınız olmayacaktır, sadece tek taraflı bir kar döngüsü söz konusu olacaktır. Dolayısıyla, bu çeşit bir global web yayıncılığı sistemi, islami açıdan da uydundur ve hadislerde belirtilen sosyal yardımlaşma duygularını, velev ki internet ortamında dahi olsa, harekete geçirir ve manevi bilinçlenme sağlar..

e-Kitap nedir? Burada biraz da ondan kısaca bahsedecek olursak: Elektronik kitap veya e-kitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır. e-kitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini (kâğıt hariç) kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir. e-kitap, kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek durumdadır. Ayrıca diskette ve cd-rom olarak da okura ulaşabilir. Çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi e-kitabın birçok avantajı vardır.

Yazın dünyası son yıllarda yeni bir kitap biçimi ile tanışmıştır. Kitap ile ilgili herkesin önünde yeni ufuklar açan bu yeni olgu ‘elektronik kitap’tır. Kâğıda basılmaya ihtiyaç duymadan, bir elektronik kitap okuyucusu veya bir bilgisayar yardımıyla okunabilen elektronik kitapların basılı kitaplara göre bazı avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Kâğıt, cilt, baskı maliyetleri olmadığı için basılı kitaplara göre çok ucuzdur.
  • Internet üzerinden dağıtılabildikleri için istenen kitaba dakikalar içinde sahip olunabilir.
  • Basılı kitapların karşılaştığı dağıtım ve sergilenme imkânı bulma sıkıntıları yoktur.
  • Depolanması ve taşınması kolaydır.
  • Kitap içinde sözcük taraması kolayca yapılabilir.

Ayrıca, ülkemizde edebiyata meraklı, öykü, şiir, roman dalında özgün eserler veren birçok yazar bulunmaktadır. Ne var ki ekonomik koşullar yüzünden yayınevlerimiz artık her zamankinden daha seçici davranmakta ve bu yazarların ancak çok küçük bir kısmı eserlerini yayımlatma şansı bulabilmektedir. Elektronik kitap bu açıdan da yayın dünyasının önünde yeni bir ufuk açacak, birçok eser, maliyeti düşük olan elektronik kitap biçiminde yayımlanma şansı bulabilecektir. İşte bütün bu avantajları göz önüne alan sitemiz, Türkiye’de elektronik kitapların ve elektronik içeriğin gelişimini desteklemek, yazarlara fırsatlar yaratabilmek amacı ile sadece elektronik kitaplar ile katılınabilinen bir kitap dünyası düzenleme kararını almıştır.

2011 yılına gelindiğinde ise, “İnternette e-kitap yayıncılığı ilkeleri” ve “5-Boyutlu Relativite & Birleşik Alan Kuramı & Quantum Mekaniği”nin birleştirilmesi üzerine iki makale yayımladı. Bu makaleleri büyük ses getirdi ve çoğu kişi web yayıncılığına yöneldi. İkinci makalesindeki fikirlerini, temel Fizik yasalarını en küçük ölçeklerde birleştirmeye çalışan ve halen üzerinde çalışılan “Birleşik Alan Teorisi” isimli eserini 2007 yılında yazmaya başladı. 2000’li yıllardan bu yana, çeşitli yerli ve yabancı kaynaklardan araştırmalar yaparak, Akademik, Web yayıncılığı ve Bilimsel konularda çeşitli Makaleler, Projeler yürütmüş olup, yine çoğu dini araştırmalar olmak üzere, çeşitli Grafik Tasarımları ile Kitap kapakları hazırladı. Bu yüzden, yurtdışında profesyonel yayıncılık için kendine editoryal ve grafik sanatları olarak iki yönlü geliştirerek kuvvetli bir alt yapı hazırladı. Aralarında, 2006 yılında kaleme aldığı ilk eseri KIYAMET GERÇEKLİĞİ ve 2007 yılında kaleme aldığı “5-BOYUTLU RELATİVİTE & BİRLEŞİK ALAN TEORİSİ”, 2008 yılında kaleme aldığı “İSEVİLİK İŞARETLERİ” ile diğer eserleri olan “YARATILIŞ GERÇEKLİĞİ” (2009), ve yine Mevlanayla ilgili (2010) (AŞK-I MESNEVİ) ve “ZAMANIN SAHİPLERİ” (2011) isimli otobiyografik roman olmak üzere yayımlanmış toplam 7 türkce kitabı ile çoğu FİZİK ve METAFİZİK konularında olmak üzere, ingilizce olarak yayınlanmış toplam 5 kitap olma üzere tamamı 12 yayımlanmış eseri vardır..

Yayıncı, daha sonraki zamanda tüm kitaplarının ismine genel olarak, herbiri KIYAMET ve METAFİZİK olmak üzere odaklandığından “KIYAMET GERÇEKLİĞİ” ismini vermiş, ve 2010 yılından beri zaman zaman gittiği AMERİKA’daki aynı isimde kurmuş olduğu (www.kiyametgercekligi.com) web sitesi üzerinden kitaplarını sadece dijital elektronik ortamda, hem düzenli olarak yılda yazmış veya yayınlamış olduğu diğer eserleri de yayın hayatına e-KİTAP ve POD (Print on Demand -talebe göre yayıncılık-) sistemine göre yayın hayatına geçirerek okurlarına sunmayı ilke olarak edinirken; diğer yandan da, projenin SOSYAL yönü olan doğayı korumak amaçlı başlattığı “e-KİTAP PROJESİ” isimli yayıncılık sistemiyle KİTABINI KLASİK SİSTEMLE YAYINLAYAMAYAN “AMATÖR YAZARLAR” için, elektronik ortamda kitap yayıncılığı ile kitaplarını bu sistemle yayınlatmak isteyen PROFESYONEL yayıncılar ve yazarlar için de hemen hemen her çeşit kitabın (MAKALE, AKADEMİK DERS KİTABI, ŞİİR, ROMAN, HİKAYE, DENEME, GÜNLÜK TASLAK) elektronik ortamda yayıncılığının önünü açan e-YAYINCILIĞA başlamıştır..