
Adler için Freud’dan ayrıldıktan sonraki yıllar oldukça üretken geçmiştir. Bireysel psikoloji derneği hızla büyümüş ve Adler önemli yayımlar yayımlamıştır. Bu süre içinde oldukça geliştirdiği kuramına “Bireysel Psikoloji” adını vermiştir.
Adler de Freud gibi 1. Dünya savaşından önemli ölçüde etkilenir. Bu sırada ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamanın yanında Adler kuramında da kimi önemli değişikliklere gitmiştir. Sosyal ilgi ve merhametin insandaki motivasyonunun köşe taşları olabileceğini belirtmiştir.
Bu kitapta , moden psikolojinin kurucularından birisi olan Alfred Adler'in tüm moden psikoloji çalışmalarının bir özetini ve hayat hikayesini bulacaksınız..
![]() |
|
![]() |
![]() |
ÖZET
Hiçbir zaman Freud’u akıl hocası görmeyen Adler, kendisini ve diğerlerinin psikanalize katkılar yapabileceğini ve bunun Freud tarafından kabul edeceğini düşünmüştür. Adler, 1910 yılında derneğin başkanlığına getirilmiştir. Ancak Freud’la yakın bir çalışma ilişkisi olmasına rağmen aralarında sıcak bir ilişki gelişmedi. Freud ve Adler düşünceleri arasındaki çok temel farklılıkları da uzun süre fark edemediler.
Ancak görüş ayrılıkları zamanla artmaya ve durum daha da güçleşmeye başladı dernek bir dizi toplantı düzenleyerek Adler’in görüşlerini dinleyip tartışmaya karar verdi. Bu toplantıların üçüncüsünde Adler ve Freud’un görüşlerinin tümden farklı olduğunu fark ettiler. Bu olayın ardından Adler başkanlık görevinden istifa ederek dernekten ayrıldı ve kendisiyle birlikte ayrılan dokuz üyeyle birlikte “Özgür Psikanaliz Derneğini” kurdu. Bu ismi seçmelerinin nedeni Freud’un psikanalizi sahiplenmesini engellemekti. Ancak kısa bir süre sonra Adler kendi görüşlerini çok daha iyi yansıtacağını düşündüğü “Bireysel Psikoloji” ismini seçti. Freud ve Adler’in birbirleriyle anlaşamamanın tek nedeni fikir ayrılıkları değildi. Bu antlaşmazlığın ve ayrılığın tek nedeni de birbirlerini sevmemeleriydi. Kişilikleri bakımından pek birbirlerine benzemiyorlardı. Bu antlaşmazlıklar ve ayrılıktan sonra Freud ve Adler arasındaki ilişki birbirlerine karşı oldukça sert bir tutum içinde kaldılar.
Freud’un Adler’e olan öfkesi hiç dinmemiş ve Adler’in ölümü haberini aldığında bu habere üzülen bir arkadaşına “Senin Adler’e duyduğun sempatiyi anlıyorum. Viyana’nın köyünde doğmuş Yahudi çocuk için Aberdeen’de ölmek duyulmamış bir başarı ve onun ne kadar ileri gittiğinin kanıtıdır. Dünya, psikanalize karşı çıkma hizmetinden ötürü onu gerçekten zengin bir biçimde ödüllendirdi” diyerek karşılık vermiştir.
Adler için Freud’dan ayrıldıktan sonraki yıllar oldukça üretken geçmiştir. Bireysel psikoloji derneği hızla büyümüş ve Adler önemli yayımlar yayımlamıştır. Bu süre içinde oldukça geliştirdiği kuramına “Bireysel Psikoloji” adını vermiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sitede yayınlanan tüm e-kitapların telif hakları e-kitap projesine aittir. İzinsiz kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır..