
Ahmet Vefik Paşanın Zoraki Tabip adıyla Türk hayatına uyguladığı Le Médecin malgré Lui komedisini Molière 1666`da yazmıştır. Bu komedinin konusu, Ortaçağın çok yayılmış bir fabliyosundan alınmıştır. Köylü Hekim adını taşıyan bu fabliyoda, kocasından yediği dayakların öcünü almak isteyen bir kadının, adamı gayet usta bir hekim diyerek etrafa yayması üzerine hastaların hücumuna uğratması ve adamın çok sıkışık bir duruma düşmesi ve gene kadının öğrettiği bir oyunla bu sıkışık halden kurtulmasıdır: Kadınlar hamamında kibar bir ailenin mücevherlerini bir tarafa saklayan fakir bir kadının, bu çalınma işinde yardım eder diye kocasının adını usta bir bakıcı olarak haber verip adamı meşhur etmesi ve bu meşhur bakıcıya hükümdar hazine dairesinde yapılan bir hırsızlığın tahkik işinin hükümdar tarafından verilmesi üzerine çok sıkışık bir duruma düşmesi ve gene kadının yol göstermesiyle bu işten kurtulmasını anlatan masal istanbul`da söylenip durmaktadır. (Kitabın Girişinden)
ÖZET
Zoraki Tabip (Le Medecin Malgre lui), Molifere’in üç perdelik komedisi (1666)
Konu, XIII. yy.da yazılmış eski bir fabliau’dan (le Midecin de Bray ou le Vilain Mire) alınmıştır. Oduncu Sganerelle karısı Martine’i döver, öç almak isteyen kadın, dilsiz kızı Lucinde için hekim arayan temiz yürekli Geronte’un hizmetçileriyle karşılaşır.
Martine, hizmetçilere Sganarelle’in eşsiz bir hekim olduğunu, ama yalnız sopa ile dövüldüğü zaman bunu itiraf ettiğini söyler. Valere ve Lucas, dayakla Sganarelle’e hekim olduğunu kabul ettirirler ve onu efendilerine götürürler. Gülünç bir konsültasyondan sonra, Sganarelle, Leandre ile evlenmek için hasta taklidi yapan Lucinde’i iyileştirmeyi başarır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sitede yayınlanan tüm e-kitapların telif hakları e-kitap projesine aittir. İzinsiz kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır.